Terug Naar School Met BuzzerBase

Cyril VonkenBuzzerBase, Workshop

Terug naar school met buzzerBase

Maandag 8 mei heeft BuzzerBase een IoT workshop gegeven voor de leerlingen van groep 5/6 van de Prins Willem Alexanderschool uit de gemeente Aalburg. We zijn van start gegaan met een presentatie waarin we uitlegden wat het Internet of Things inhoudt en hoe het is ontstaan. Naast een voorbeeld uit het heden – zoals de afstandsbediening van een auto – werden er ook voorbeelden getoond van slimme apparaten zoals de vuilcontainer die zichzelf vol meldt, de lantaarnpaal die een defecte lamp rapporteert of de zelfrijdende auto die een melding krijgt van een nabije vrije parkeerplek.

Maar uiteraard waren de kinderen meer geïnteresseerd in hoe je een brievenbus slim kan maken zodat je een WhatsApp bericht ontvangt als de Donald Duck bezorgd is.

Ook kwam aan bod wat er allemaal nodig is om IoT oplossingen te bouwen en waarom dat naar verwachting zo’n grote vlucht gaat nemen de komende jaren. De meeste oogjes gingen echter toch wel twinkelen van de live voorbeelden in de klas.

Zo lieten we een kleine draadloze multifunctionele sensor de klas rondgaan, waarbij op het grote digi-schoolbord een aantal grafiekjes werden getoond van de temperatuur, trilling, beweging en lichtwaardes van de sensor. De kinderen moesten raden wat elke grafiek liet zien.

Ook de PlayMobil vrachtwagen had de aandacht, waarbij de status van het afnemen van de container en de temperatuur direct werden gevisualiseerd op het digi-bord. Met een föhn verwarmde een leerling de container en een metertje op het scherm toonde aan dat het snel omhoog ging. Om de koppeling met ‘things’ aan te tonen, hebben we de overschrijding van 30 graden gekoppeld aan het laten toeteren van een connected BMW i3 die geparkeerd stond op het schoolplein. Verontwaardiging en gelach alom!

Daarna zijn we naar het schoolplein gegaan. Hier hebben we een simpele waterpomp met een trilling sensor wat slimmer gemaakt. Als de pomp uitvalt merkt de sensor dit op en stuurt deze een seintje. Vervolgens lieten we de BMW weer toeteren en de koplampen knipperen.

Zo lieten we een kleine draadloze multifunctionele sensor de klas rondgaan, waarbij op het grote digi-schoolbord een aantal grafiekjes werden getoond van de temperatuur, trilling, beweging en lichtwaardes van de sensor. De kinderen moesten raden wat elke grafiek liet zien.

Ten slotte volgde een vragenrondje, waarin de vragen uiteenliepen van achteruitrijcamera’s, tot zonnepannelen en van zelf-rijdende vrachtauto’s tot het appen door CV-ketels.

Eén ding is zeker: ook deze kids snappen nu al heel goed welke mogelijkheden er zijn en hoe hen dat gaat helpen in de (nabije) toekomst. Sterker nog, ze vinden het bijna vanzelfsprekend.

En dat is uiteindelijk het doel: deze IoT techniek is het middel om tot meer efficiëntie en ontzorging te komen. Met name voor de komende generatie.