De keuze voor het juiste netwerk

om de statusmeldingen te ontvangen.

Low Power, Wide Area Netwerken

De sensoren moeten hun statusmeldingen versturen zodat afwijkingen opgemerkt kunnen worden. Hier is een communicatienetwerk voor nodig. Net als dat een mobiele telefoon een netwerk nodig heeft om te communiceren. Echter, als je voor iedere sensor een telefoonabonnement zou moeten afsluiten dan wordt het al snel te duur.

Een belangrijke factor in de populariteit van het Internet of Things is de ontwikkeling van LPWAN, oftewel Low Power Wide Area Netwerken. Deze netwerken zijn uitermate geschikt voor de statusmeldingen van sensoren, omdat ze gericht zijn op het versturen van kleine berichten, zoals statusmeldingen, en hierdoor weinig energie vergen van de batterij. Daarbij zijn ze veel voordeliger, zodat deze op (eventueel) grote schaal kunnen worden ingezet. De drie bekendste netwerken zijn LoRa, Sigfox en NB-IoT en hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Uiteindelijk zal het van jouw specifieke situatie afhankelijk zijn welk netwerk voor jou het beste is. Voor BuzzerBase maakt dit uiteindelijk niet uit. Of de statusmelding nu via LPWAN, 4G of desnoods SMS wordt verstuurd, BuzzerBase maakt geen onderscheid.

De drie bekendste netwerken zijn:

LoRaWAN is een publieke standaard voor LPWAN, dat door de LoRa Alliance en Semtech is ontwikkeld. Nederland heeft sinds 2016 door KPN als eerste land nationale dekking. Ook is het mogelijk om een privé LoRa netwerk aan te leggen.

Sigfox is een Frans bedrijf dat het enige end-to-end LPWAN netwerk biedt. Sigfox heeft veel overeenkomsten met LoRa. Er zijn echter grote verschillen in de commerciële aanbieding.

NB-IoT is een internationale 3GPP standaard. Deze zal snel door veel mobiele telecombedrijven worden aangeboden. In Nederland wordt dit door T-Mobile en Vodafone aangeboden.

Dekking

Ondanks de snelle groei en de vele berichtgeving over deze netwerken, is de keuze voor het juiste netwerk op dit moment ook nog grotendeels afhankelijk van de geografische dekking. De netwerken worden vanuit verschillende initiatieven over de hele wereld aangeboden en ontwikkeld. Echter zitten we op dit moment nog in de beginfase van het Internet of Things, wat betekent dat de netwerken verschillende dekking hebben op verschillende plekken in de wereld. Dit maakt de dekking een belangrijke factor bij het maken van de juiste keuze.

Via het netwerk ontvang je de statusmeldingen

maar hoe maak je hier slim gebruik van?

Lees meer over de analyse en logica.